Avrupa Birliği (AB) gıda sektöründe çığır açacak bir karara imza attı. AB Komisyonu, ultraviyole ışınları ile işlenmiş ve toz haline getirilmiş un kurdu larvalarının yeni bir gıda ürünü olarak piyasada yer almasına onay verdi. Bu karar, 10 Şubat’tan itibaren yürürlüğe girecek olan yönetmelikle resmileşti.
Kararla birlikte un kurdu larvaları ekmek, makarna, atıştırmalıklar ve protein barları gibi birçok gıda ürününde kullanılabilecek.
Larvaların gıdalara eklenebilmesinin onayı özellikle gelecekteki gıda güvenliği ve sürdürülebilirlik konusunda önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Böcekler, yüksek protein içeriği ve düşük çevresel etkileri nedeniyle geleceğin sürdürülebilir gıda kaynakları arasında gösteriliyor.
ALERJİK REAKSİYONLARA NEDEN OLABİLECEĞİ BELİRTİLECEK
Fransız Nutri Earth şirketi, bu larva tozunu içeren ekmek, kek, makarna, işlenmiş patates ürünleri, peynir, süt ürünleri ve reçelleri 5 yıl boyunca piyasaya sürebilecek. Şirket, yeni bir firma yetki alana kadar bu ürünlerin satışını gerçekleştirecek. Ürün etiketlerinde, içeriğinde ultraviyole işleme tabi tutulmuş un kurdu larvası olduğu ve alerjik reaksiyonlara yol açabileceği belirtilecek.
Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA), 2023 yılında yaptığı değerlendirmede, ultraviyole işlem görmüş un kurdu larva tozunun, belirli koşullarda ve kullanım seviyelerinde güvenli olduğunu bildirmişti. Ayrıca, AB, daha önce de dondurulmuş, kurutulmuş ya da toz haline getirilmiş un kurdu larvası, çekirge ve cırcır böceği gibi böceklerin gıdalarda kullanılmasına izin vermişti.
More Stories
Nevzat Bahtiyar’ın avukatından ‘cezaya gerek yok’ başvurusu
Adana’da 6 Şubat depremleri sonrası değerlendirildi: Önlemler açıklandı
2 ilçede taşımalı eğitime kar engeli